Loading...

luomua itä-uudeltamaalta

ylämaankarjatila Askolan Monninkylässä

Työtä tehdään suurella sydämellä kunnioittaen luonnonmukaisia arvoja, ympäristön ja eläinten hyvinvointi huomioiden.
Asmo ja Johanna Ratia ovat pitäneet maatilaa keväästä 2012 alkaen, kun tila siirtyi isännälle sukupolven vaihdoksen kautta. Tila oli tavanomainen viljatila, mutta meille oli selvää, että tila siirrettäisiin luonnonmukaisen viljelyn piiriin ja tilalle hankittaisiin eläimiä. Samana keväänä aloitettiin luomuun siirtyminen ja ensimmäiset ylämaannaudat muuttivat tilalle. Tällä hetkellä nautoja käyskentelee tilan pelloilla seitsemisenkymmentä ja lisäksi tilalla on pienimuotoisesti kanoja ja lampaita sekä toki koiria ja kissoja. Tilalla ylämaannautoja kasvatetaan emolehminä sekä lihantuotantoon. Eläimiä käytetään kesäisin myös arvokkaiden luonnonlaidunten hoitajina. Pelloilla viljellään pääasiassa luomukauraa sekä nurmea.

Ylämaannauta rotuna oli selkeä valinta tilalle eikä muita rotuja edes mietitty. Johanna oli rakastunut ylämaannautoihin jo pienenä tyttönä ja haave ylämaannautojen kasvattamisesta eli vahvana. Kun tilaisuus siis lopulta koitti oman maatilan myötä, siihen tartuttiin. Arvostamme ylämaannautaa rotuna sen alkuperäisyyden, luonteen,memo-ominaisuuksien ja ulkokasvatuksen vuoksi. Rotu soveltuu hyvin juuri meidän tilallemme.

Johanna työskentelee tilalla kokoaikaisena maatalousyrittäjänä, Asmo käy tilan hoidon lisäksi ulkopuolisissa töissä. Johanna on käynyt vuosien varrella maatalousalan perustutkinnon, eläintenhoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinnon sekä viimeisimpänä agrologin ammattikorkeakoulututkinnon maatilan pidon ohessa.
Johanna Ratia rapsuttaa makaavaa ylämaannautaa laitumella.
Maatila on niin työ kuin arkikin. Tilan toimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään ja pääpaino on eläimissä - hyvän, luontaisen ja rodunomaisen elämän mahdollistamisessa. Työtä tehdään suurella sydämellä kunnioittaen luonnonmukaisia arvoja, ympäristön ja eläinten hyvinvointi huomioiden. Jokainen eläin on meille yksilö. Haluamme toimia pienenä perhemaatilana koko ajan kokoa kasvavien tilojen joukossa, toimia omalla sarallamme keskittyen ylämaankarjaan, laadukkaan lihan tuottamiseen eläinten hyvinvointi edellä sekä panostaa ilmastonmuutoksen ehkäiseviin toimiin monivuotisilla nurmilla ja luonnonmukaisuudella. Teemme asiat pienesti, mutta huolellisesti ja mietimme asiat aina nautamme etusijalla.  Kaikkien päätösten takana on omistajien syvä rakkaus ylämaankarjaa kohtaan.