Loading...

haikut

ylämaankarja skotlannista

Highland Cattle eli kotoisammin ylämaankarja on Skotlannista kotoisin oleva alkuperäisrotu, jota käytetään lihakarjankasvatuksessa ja emolehmätuotannossa.
Rodun ominaispiirteenä ovat suuret sarvet sekä pitkä karva eli kaikinpuolin valloittava ulkonäkö. Rotua kasvatetaan ulkokasvatuksena.

Ylämaannauta on yksi maailman vanhimmista lehmäroduista. Se on rotu, joka on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan ja sitä pyritään vaalimaan juuri sellaisena kuin se on ammoisinakin aikoina ollut. Se on terve, pienikokoinen ja hidaskasvuinen rotu. Ylämaannauta käyttää hyödykseen vain ravintoa, jota ihmiset eivät voi ruoaksi hyödyntää, eli nurmea. Viljaruokintaa ei ylämaankarjan kohdalla yleisesti käytetä.

Ylämaannaudat ovat hyviä emoja. Emot poikivat kerran vuodessa ja hoitavat vasikkaa n.7-8 kuukauden ikään asti ennenkuin ne vieroitetaan. Hidaskasvuisena rotuna teuraaksikasvatettavat eläimet menevät teuraaksi n.2-4 vuoden iässä.  Liha myydään tiloilta pääasiassa suoramyyntinä.
Rotu on sopeutunut hyvin Suomen oloihin ja menestyy täällä mainiosti. Ylämaankarjaa kasvatetaan ulkokasvatuksena eli ne elävät ympäri vuoden raittiissa ulkoilmassa ja päivänvalossa. Rotu on äärimmäisen säänkestävä: sen nahka on paksumpi kuin tavallisen naudan ja sillä on kaksinkertainen karvapeite: alempi, villava karva toimii lämpöeristeenä ja pidempi, karkea päällikarva suojaa sateelta.  

Kaikesta alkuperäisyydestään ja sopeutumisestaan huolimatta, ylämaannaudat tarvitsevat yhtälailla hoitoa ja huolenpitoa kuin muutkin naudat. Ne eivät ole helppo rotu. Ulkokasvatus tuo omat haasteensa eläinten elinpaikkoihin ja käsittelytiloihin. Ylämaannaudoillakin tulee olla aina saatavilla sopivanlaista, ravitsevaa ruokaa, puhdasta, sulaa juomavettä sekä kivennäisiä ja kuivitettu makuupaikka, turvalliset aitaukset sekä suojaa sääoloja vastaan.

Haikkujen perusluonne on hyvin rauhallinen ja säyseä. Ne kiintyvät niin omiin alueisiinsa kuin hoitajiinsa ja rakastavat rapsutuksia. Tärkeää on, että omistaja totuttaa eläimensä ihmisiin ja käsittelyyn, jolloin kaikki hoitotoimenpiteet ja laidunsiirrot ovat helpompia ja eläinten kanssa työskentely mielekästä ja turvallista. Kun eläimensä tuntee ja laidunkierroksia tekee usein niin huomaa myös, jos eläimillä on joku vialla.

Ylämaannaudoista saa itselleen uskollisen kumppanin. Emolehmämme tulevat toivottavasti olemaan pitkään laumamme jäseniä kuten siitossonnikin ja jokaisen eläimemme tunnemme nimeltä ja kaikki vasikat nimetään. Tavoitteenamme on kasvattaa terveitä ja hyvinvoivia jalostuseläimiä, jotka ovat rodunomaisia ja luonteeltaan rauhallisia sekä toki herkullista, eettistä ja luonnollista lihaa. Toimimme eläimiemme kanssa mahdollisimman paljon, jotta ne tottuvat ihmiseen ja niiden kanssa olisi helppo työskennellä. Eläimiä kohdellaan lempeästi ja rauhallisesti tuottamatta niille stressiä. Ruokinnalla ja hoidolla tuetaan niiden hyvinvointia. Ylämaannauta on rakas työkumppanimme ja toimimme niiden hyvinvoinnin edistämiseksi kaikin tavoin. Ikinä ei saisi olla liian kiire etteikö ehtisi hetkeksi juttelemaan omille eläimilleen. Se tekee hyvää itsellekin!