Loading...

tilan muut eläimet

haikkujen sekaan mahtuu muitakin

Belted Galloway
Tilalle hankittiin 3 belted galloway-rotuista lehmää marraskuussa 2020. Kyseessä on vuosien haave, joka vihdoin psytyttiin toteuttamaan. Belted galloway on ylämaankarjan tapaan ympäri vuoden ulkona kasvatettava rotu ja kotoisin myöskin Skotlannista. Belted galloway (tunnetaan kavereiden kesken myös mm. nimillä pandalehmä, oreolehmä, vyötiäinen) ei ole Suomessa kovin yleinen rotu. Tunnusomainen piirre tälle rodulle on valkoinen, koko kehon ympäri menevä raita eli vyö, josta nimikin juontuu. Yleisin väri on musta valkoisella vyöllä, mutta löytyy myös punaisia ja harmaita valkoisella vyöllä. Belted gallowayn kantarotu on galloway, joka on yksivärinen liharotu. Beltiet ovat hyvin samantyylisiä ylämaankarjan kanssa kasvatuksellisesti eli niitä kasvatetaan ympäri vuoden ulkona, rotu käyttää ravintona vain nurmirehua, omaa kaksinkertaisen karvapeitteen, on keskikokoinen rotu, joka kasvaa hitaasti ja on pääasiassa terve. Isompana erona haikkuihin on beltieiden luontainen nupous eli niille ei kasva sarvia sekä toki värityserot. Beltiet elävät osana ylämaankarjalaumaamme ja ensimmäiset haikkuxbeltie-risteytysvasikat syntyivät keväällä 2022.
Suomenlampaat
Tilalle muutti kesällä 2022 pieni, viiden suomenlampaan katras. Lampaat toimivat harraste/terapialampaina eikä katraan kokoa ole tarkoitus kasvattaa. Lampaat tekevät oman osansa tilan luonnonhoitotöistä ja ovat oma osansa tilan kokonaisuutta. Ja tuovat toki paljon iloa!
Maatiaiskanat
Tilaltamme löytyy pieni kotitarvekanala, jossa kasvatamme suomalaista alkuperää olevia maatiaiskanoja. Tällä hetkellä meiltä löytyy parikymmentä munivaa kanaa sekä muutama kukko. Maatiaiskana on terve ja pitkäikäinen rotu. Niissä on kauniita väriyhdistelmiä ja luontaiset vaistot ovat säilyneet vahvoina. Se on hyvä tuottamaan munia, kylmänkestävä ja suht vaatimaton. Maatiaiskanoja kasvatetaan pääasiallisesti pienimuotoisesti. Kesäisin kanalaumamme laiduntaa pihamaalla vapaana rajatulla alueella, talvisin lauma elää laajassa lämmitetyssä kanalassa ja ulkoilee katetussa tarhassa sään mukaan. Virikkeitä tarjotaan esimerkiksi heittelemällä viljaa kanalan lattialle pehkujen sekaan, jolloin kanat saavat ruoan etsimisestä kaipaamaansa tekemistä sekä esimerkiksi pitämällä kanalassa pikkupaaleja, turvetta kylpypaikkana ja kuusen oksia suojana. Tilallemme kanoja hankittiin pääsääntöisesti siksi, että ne tuottavat meille munia - omavaraisuus on onni. Myymme myös osan munista yksityisille ostajille. Kanat ovat myös erittäin mielenkiintoisia eläimiä ja niiden elämää on hauska seurata, se pitää paljon sisällään.
Koirat & kissat
Tällä hetkellä tilallamme on kolme koiraa. Australianpaimenkoira Ghosteye's Ice Ace eli Rontti on tilan konkari, 10 vuotias paimenpoika. Tilallamme ei ole jokapäiväistä paimennustarvetta, mutta Rontti kulkee mukana töissä ja auttaa aina tarvittaessa esimerkiksi karkulaisten saattamisessa takaisin laitumelle. Landseer Chevillan Farmer's Friend eli Manu on kaksivuotias vesipelastuskoira. Manua ei vielä vesipelastushommissa ole käytetty ja sen pääasiallinen tehtävä onkin toistaiseksi ollut meidän kaikkien viihdyttämisessä. Punainen irlanninsetteri Koppelopolun Topi eli Topi vaan on syntynyt keväällä 2022. Topista on tarkoitus kasvaa meille metsästyskaveri lintumetsälle.
In memoriam
Fowlers Quality Red Devil 2010-2013
Fowlers Red Demon 2014-2021

Tilalla luonnollisesta hiirentorjunnasta vastaavat leikatut maatiaiskissat Nana ja Luna. Molemmat kissat kulkevat sekä ulkohommissa että viettävät aikaa myös sisäkissoina.
Ratia Ranchin australianpaimenkoira Rontti pusuttelee haikkuvasikkaa.