Eläimellistä menoa

 

Ylämaannaudoistamme saat lisätietoa
kohdasta Highland Cattle. Muista eläimistämme kerromme alla.

 

Kanat

Tilaltamme löytyy pieni kotitarvekanala, jossa kasvatamme suomalaista alkuperää olevia maatiaiskanoja, tyrnäväläistä kantaa. Tällä hetkellä meiltä löytyy 20 munivaa kanaa sekä muutama kukko. 

Maatiaiskana on terve ja pitkäikäinen rotu. Niissä on kauniita väriyhdistelmiä ja luontaiset vaistot ovat säilyneet vahvoina. Se on hyvä tuottamaan munia, kylmänkestävä ja suht vaatimaton. Maatiaiskanoja kasvatetaan pääasiallisesti pienimuotoisesti. Olemme itse päätyneet tyrnäväläiseen kantaan niiden hyvän munantuotantokyvyn (noin muna päivässä tai kahdessa), kylmänkestävyyden sekä värimaailman vuoksi. Arvostamme myös rodun alkuperää, taudinvastutuskykyä sekä pitkää ikää.

Kanamme ovat tavanomaisessa tuotannossa. Syötämme aikuisille kanoille geenimanipuloimatonta munitusrehua, jota on saatavilla koko ajan. Tämän lisäksi jokainen päivä kanat saavat luomuviljaa sekä ruoan tähteitä ja esimerkiksi tuoreita vihanneksia. Kesäisin kanalauma laiduntaa pihamaalla vapaana rajatulla alueella, talvisin lauma elää laajassa lämmitetyssä kanalassa ja ulkoilee katetussa tarhassa sään mukaan. Virikkeitä tarjotaan esimerkiksi heittelemällä viljaa kanalan lattialle pehkujen sekaan, jolloin kanat saavat ruoan etsimisestä kaipaamaansa tekemistä sekä esimerkiksi pitämällä kanalassa pikkupaaleja, turvetta kylpypaikkana ja kuusen oksia suojana. 

Tilallemme kanoja hankittiin pääsääntöisesti siksi, että ne tuottavat meille munia - omavaraisuus on onni. Myymme myös osan munista yksityisille ostajille. Kanat ovat myös erittäin mielenkiintoisia eläimiä ja niiden elämää on hauska seurata, se pitää paljon sisällään. 

kanat

 

Koirat

Tällä hetkellä tilalla on kaksi koiraa. Vanhempi on paimensukuinen australianpaimenkoira, Ghosteye's Ice Ace eli Rontti. Rontti on syntynyt marraskuussa 2012 ja se hankittiin tilalle ajatuksena, että saamme koirasta apulaisen tilan töihin. Ylämaannaudoille ei ole jokapäiväistä paimennustarvetta, mutta koira toimii tarvittaessa apulaisena esimerkiksi laidunsiirroissa ja karkulaisten takaisin laitumelle saamisessa. Australianpaimenkoira on mukava monipuolinen rotu, jolla on alkuperäiset paimenvaistot, mutta se pystyy tekemään paljon muutakin. Rontti on mukava, monipuolinen ja seurallinen koira, joka osaa innokkuuden lisäksi myös rauhoittua.

Nuorempi koira on metsästyslinjainen punainen irlanninsetteri, Fowlers Red Demon. Demo on syntynyt keväällä 2014 ja on otettu meille metsästyskaveriksi edellisen irlanninsetterimme, Fowlers Quality Red Devilin, menehdyttyä äkillisesti vasta kolmen vuoden iässä vuonna 2013. Metsästyskoiran koulutus on haasteellista ja nuoren koiran kanssa töitä riittää. Demo on innokas ja energinen setteri, joka toimii jo mukavasti metsästyshommissa. 


 

Lampaat

Kesäisin yksi laidun pyhitetään kesälampaiden laitumeksi. Lampaat ovat mukava piristysruiske tilan arkeen ja tuo monipuolisuutta tilan eläinkatraaseen samalla kun ne tekevät hyvää työtä laitumen kunnossapidossa.

lampaat