Mikä, missä ja miksi?

 

Ratia Ranch on Asmo ja Johanna Ratian maatila Askolan Monninkylässä, Itä-Uudellamaalla. 

Pariskunta aloitti tilan pidon keväällä 2012, kun tila siirtyi isännälle sukupolven vaihdoksen kautta. Pariskunnalle oli selvää, että tila siirrettäisiin luomuun ja tilalle hankittaisiin eläimiä. Ennen tätä tilalla on viimeiset vuodet viljelty viljaa, pääasiassa vehnää, tavanomaisena tuotantona. Nyt tilalla käyskentelee lähes seitsenkymmenpäinen luomuylämaankarjalauma ja tämän lisäksi tilalta löytyy maatiaiskanoja, koiria ja kissoja. Tilalla viljellään myös luomuviljaa sekä hoidetaan metsää ja kesäisin eläinlauma lisääntyy myös kesälampailla. 

Ratia Ranchilla eli Viertolan tilalla on pitkät perinteet maanviljelystä. Tila on lohkottu isommasta tilasta sotien jälkeen ja on ollut siitä lähtien Ratian suvun hallussa. Tällä hetkellä tilaa hallinnoi kolmas Ratian suvun isäntä. Tilalla on aikojen saatossa keskitytty lähinnä viljan viljelyyn, mutta tilalla on kasvatettu myös niin lypsykarjaa, kanoja kuin hevosiakin, mutta ennen nykyistä isäntää, tilalla ei eläimiä oltu kasvatettu enää vuosiin. Maata isännät ovat hankkineet kukin rauhalliseen tahtiin. Tällä hetkellä tilalla on noin 70 hehtaaria peltoa ja 50 hehtaaria metsää. 

Vaiheittainen sukupolvenvaihdos aloitettiin vuonna 2007 maatalousyhtymän voimin ja syksyllä 2011 tila siirtyi kokonaan uuden isännän, Asmo Ratian haltuun. Asmo muutti tilalle vaimonsa Johanna Ratian kanssa keväällä 2012. Uusi isäntäpari halusi panostaa uudella innolla tilaan sekä kehittää sitä uusin tavoin. Tila aloitti luomuun siirtymisen keväällä 2012 ja 9 kpl ylämaannautahiehoja muutti tilalle muutama päivä aikaisemmin kun isäntäpari itse. Tällä hetkellä karja on kasvanut seitsenkymmenpäiseksi ja ensimmäinen täysin luomu sato korjattiin pelloilta syksyllä 2015.

Tilaa pyritään kehittämään jatkuvasti. Pariskunnan tavoitteena on saada tilasta tuottava ja toimiva maatila, jossa kasvatetaan puhdasta, luonnollista viljaa ja hyvinvoivia, tyytyväisiä eläimiä. Työtä tehdään suurella sydämellä kunnioittaen luonnonmukaisia ja perinteisiä arvoja, ympäristön ja eläinten hyvinvointi huomioiden. Eläimille tarjotaan rodunomainen ja luontainen elämä. Jokainen eläin on meille yksilö.