Tulevaisuuden arvot

 

Luomu on lyhenne sanasta luonnonmukainen. Tilallamme harjoitetaan luonnonmukaista viljelyä sekä kotieläintuotantoa. Suomen peltopinta-alasta reilu 11 % on luomutuotannossa. 

Tilallamme harjoitetaan luonnonmukaista viljelyä sekä kotieläintuotantoa. Luomuviljelyn pääperiaate on tuottaa tuotteita, jotka eivät aiheuta haittaa ympäristölle, eläimille tai ihmisille. Luomuviljelyn on tarkoitus edistää luonnon monimuotoisuutta ja hyvinvointia. Luomuviljelyn perustana on monivuotinen viljelykierto, jossa eri kasvilajit vuorottelevat samalla pellolla. Viljan lisäksi pellolla viljellään syväjuurisia kasveja, kuten apilanurmea ja hernettä, jotka parantavat pellon multavuutta ja lataavat maahan typpeä, jonka viljakasvit voivat käyttää kasvuun. Vuoroviljely myös helpottaa kasvitautipainetta ja vähentää eroosiota. Luomutuotannossa ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

Luomuun siirtyminen kestää peltojen osalta kolme vuotta. Heti ensimmäisestä vuodesta alkaen peltoja kuitenkin viljellään luomuehtojen mukaisesti, mutta vasta kolmannesta vuodesta alkaen tuotteita voi markkinoida luomuna. Tilamme pellot ovat vuodesta 2015 lähtien olleet täysin luomua. Luomutuotantoa ohjaa EU:n lainsäädäntö, jonka ansiosta luomun arvoihin voi todella luottaa. Viljelijät pitävät tarkkaa kirjanpitoa kaikesta tilalla tapahtuvasta toiminnasta niin viljan kuin eläintenkin puolesta. Luomutarkastus tehdään viranomaisten toimesta tilalle vähintään kerran vuodessa.

Luomueläintuotannossa erityishuomiota saa eläinten hyvinvointi, rodunomainen elämä ja lajityypillinen käyttäytyminen.  Ylämaankarja sopii erityisen hyvin luomutuotantoon muutenkin luonnonmukaisen elämänsä vuoksi. Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme siirtyneet luomuun, se on osa omaa ideologiaa. Uskomme myös, että luomu ja lähiruoka ovat tulevaisuuden isoja arvoja. Olemme ylpeitä, että voimme tuottaa puhdasta ja luonnonmukaista viljaa ja lihaa.