Rakkautta ensi silmäyksellä

 

Tilan emäntä Johanna näki ensimmäiset highlanderit 90-luvun loppupuolella maatalousmessuilla. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä!

Tuolloin alle 10 vuotias tyttö tiesi jo silloin, että kyseisiä eläimiä on joskus saatava! Eläinten hurmaava ulkonäkö toki vaikutti valintaan, mutta tärkeimpänä on rodun luonnollinen tausta, hyvä luonne, ulkona pärjääminen sekä omistajien syvä rakkaus rotua kohtaan.

Highlanderit ovat alkuperäisrotu, jota ei ole yritettykään onneksi muuttaa tehokkaaksi lihakoneeksi vaan rotu on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisessa muodossaan, luonnollisena. Sitä arvostamme suuresti rodussa. Eläinten hyvinvointi on kasvatuksessamme ensimmäisellä sijalla.  Haluamme tarjota eläimillemme mahdollisuuden rodunomaiseen käytökseen ja hyvään elämään. Nautamme saavat elää hyvin luonnonmukaista ja rotutyypillistä elämää laumassa, joka saa laiduntaa kesät talvet laajoilla pelto- ja metsälaitumilla. Tarjoamme tilavat ja hyvät oltavat, puhdasta juomavettä ja ruokaa, kivennäisiä ja suoloja, kuivitetut makuupaikat, jotka putsastaan päivittäin, lauman, jonka kanssa laiduntaa sekä ihmisten seuraa, hoitoa ja huolenpitoa. Kesäisin osalla laitumista on myös viilentymistä varten kylpypaikkoja. Arvostamme eläimissämme erityisesti hyvää, mukavaa luonnetta, hyviä emo-ominaisuuksia sekä tasalaatuista rakennetta. Toivomme emojemme tuottavan hyvin kasvavia jälkeläisiä. 

Eläimemme laiduntavat pääasiassa tilakeskuksen ympärillä, jolloin niiden tarkkailu on helppoa ja ikkunastakin voi seurata, mitä laitumella tapahtuu. Eläimiemme keskuudessa tehdään vähintään kolme laidunkierrosta päivässä, jolloin tarkastetaan, että kaikki on kunnossa: eläimet, ruoka, vesi ja aidat. Samalla eläimille jutellaan, niiden kanssa vietetään aikaa ja niitä harjataan, jotta ne tottuvat ihmisiin. Haluamme tuntea eläimemme ja tietää, miten ne voivat ja pitää mahdollisimman hyvin huolta eläimistämme. 

Valitettavasti eläimien kanssa voi aina sattua ja tapahtua myös yllättäviä ja ikäviäkin tilanteita, mutta tavoitteemme ovat aina selkeät: Eläinten hyvinvointi on etusijalla. Eläimiä seuraamalla pystymme yleensä nopeasti huomaamaan, jos jonkun eläimen käytös muuttuu epätavalliseksi, jolloin voimme epäillä jonkin olevan vialla. Meillä on luotettava eläinlääkäri, johon voimme aina ottaa yhteyttä. Eläimiä ei lääkitä ennaltaehkäisevästi tai huvikseen, mutta taudit ja sairaudet hoidetaan aina heti kun ne huomataan. 

Työmme tilalla on antoisaa, mutta meilläkin on välillä myös haastavia päiviä. Sääolot luovat toisinaan omat haasteensa, kun rankkasade muuttaa pellon mutaiseksi. Joskus poikimiset voivat epäonnistua tai eläin voi yllättäen loukkaantua. Joskus eläimet karkailevat. Pyrimme kuitenkin aina kaikin mahdollisin keinoin siihen, etteivät eläimet koskaan voi huonosti tai kärsi.

"Keen eye keeps the cattle."