Rauhallinen ja säyseä

 

Highland Cattle eli kotoisammin ylämaankarja on Skotlannista kotoisin oleva alkuperäisrotu, jota
käytetään lihakarjankasvatuksessa ja emolehmätuotannossa.

Rodun ominaispiirteenä ovat suuret sarvet sekä pitkä karva eli kaikinpuolin valloittava ulkonäkö. Ylämaannauta on yksi maailman vanhimmista lehmäroduista. The Highland Cattle Society on perustettu Skotlannissa vuonna 1884, mutta rodun uskotaan ulottuvan paljon kauemmas menneisyyteen, sillä sen tarkkaa alkuperää ei tiedetä. Mutta se tiedetään, että ylämaannauta on ollut ammoisina aikoina skotlantilaisten viljelijöiden elinehto: se on selvinnyt niukalla ruualla, karuissa olosuhteissa, tuottanut maitoa ja lopulta lihaa, turkin ja siitä on voitu tehdä esim. köysiä.

Ylämaannauta on rotu, joka on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan. Se on hidaskasvuinen, mutta sen rehunkäyttökyky on erinomainen. Naudoille ei anneta kuin mahdollisesti vieroitusvaiheessa lisäravintona viljaa tai rehua, muuten naudat käyttävät hyödykseen vain ravintoa, jota ihmiset eivät voi ruoaksi hyödyntää, eli korsirehua ja nurmea. Rotu on myös äärimmäisen säänkestävä: sen nahka on kaksi kertaa paksumpi kuin tavallisen naudan ja sillä on kaksinkertainen karvapeite: alempi, villava karva toimii lämpöeristeenä ja pidempi, karkea päällikarva suojaa sateelta. 

Rotu sopeutuu hyvin myös Suomen oloihin. Ylämaankarjaa kasvatetaan kylmäkasvatuksena eli rotu laiduntaa kesät talvet ulkosalla. Suosituksena on, että eläimillä olisi laitumen yhteydessä metsää, maanmuotoja sekä/tai katos, joista hakea suojaa niin sateelta, tuulelta kuin kuumuudeltakin. Highlandit ovat muiden alkuperäisrotujen tavoin harvoin sairaita, mutta perusasiat on oltava kunnossa - haikuilla tulee olla aina saatavilla sopivanlaista ruokaa, puhdasta,sulaa juomavettä sekä kivennäisiä ja kuivitettu makuupaikka.

"Tärkeää on, että omistaja totuttaa eläimensä ihmisiin, jolloin niitä on helppo käsitellä. Suurin osa eläimistä rakastaa harjaamista, jonka aikana ne jähmettyvät nauttimaan täysihoidosta."

Highland on myös mainio emo, se hoitaa poikimisensa pääasiassa itse ja iso osa vasikoinneista sujuu ilman apua. Omistajan on kuitenkin katsottava, että kaikki varmasti sujuu hyvin. Emo hoitaa vasikkaansa noin 9 kuukauden ikään asti, jonka jälkeen vasikat vieroitetaan. Highland-lehmä omaa vahvan emovietin ja voi olla juuri poikimisen jälkeen jopa vaarallinen suojellessaan vasikkaansa. Muuten highlanderien perusluonne on hyvin rauhallinen ja säyseä. Se kiintyy niin omiin alueisiinsa kuin hoitajiinsa. Tärkeää on, että omistaja totuttaa eläimensä ihmisiin, jolloin niitä on helppo käsitellä. Suurin osa eläimistä rakastaa harjaamista, jonka aikana ne jähmettyvät nauttimaan täysihoidosta.

Highland kasvaa hitaasti. Täysikasvuisen lehmän paino on 500-600 kiloa ja sonnin 800-1000 kiloa. Hiehot astutetaan Skotlannissa lähes aina vasta kolmivuotiaina, muualla Euroopassa yleensä kahden vuoden iässä. Vastaavasti sen jälkeen lehmä voi tuottaa vasikan joka vuosi keskimäärin 15 vuoden ikään asti. Sonnit laitetaan teuraaksi 2,5-3,5 vuotiaina. Liha on hyvin maukasta, tummaa ja vähäkalorista, lähes riistamaista. Suomessa suurin osa highlanderien lihasta myydään suoramyyntinä tiloilta.

Suomen Highland Catlle Club ry. perustettiin huhtikuussa 1997. Jäseniä / jäsentiloja yhdistyksessä oli vuoden 2016 alussa 258 kappaletta. Suomessa on tällä hetkellä jo lähes 13 000 highlandnautaa. Lisätietoa highlandereista saa järjestön nettisivuilta www.highlandcattle.fi, josta löytyy tietoa rodusta, kasvattajista sekä esimerkiksi myytäviä eläimiä. 

Lähteet:
www.highlandcattle.fi
www.highlandcattlesociety.com